X

Mensport

Mensport

Een borsttuig heeft als groot voordeel dat het door vergespen bijna altijd passend gemaakt kan worden. Een nadeel is echter dat een borsttuig bij het trekken van zware lasten de borst vernauwt. De breedte van de borstriem is dus sterk afhankelijk van het soort arbeid dat een paard verricht. Een paard voor een lichte concourswagen zal zijn werk eenvoudig kunnen doen met een smalle borstriem, terwijl een paard dat zwaardere werkzaamheden verricht een bredere borstriem nodig heeft voor een betere drukverdeling.


Leidsels moeten prettig in de hand liggen. Over het algemeen vindt men leidsels van 25mm breed het fijnst. Nieuwe leidsels zijn vaak een fractie breder maar zullen door het gebruik vanzelf uitrekken en de gewenste breedte verkrijgen. Lederen leidsels worden gemaakt van het rugleder van een rund. Er zijn ook leidsels van webband en antislip materiaal verkrijgbaar. Goede en betrouwbare tuigen vallen of staan bij het onderhoud.


Het is geen overbodige luxe om eens in de twee weken het tuig uit elkaar halen en met vochtige spons en zadelzeep te reinigen. De zeepresten worden afgesponst en het tuig wordt vervolgens met ledervet ingesmeerd. Leder droogt het beste in een schaduwplek buiten. Nooit in de zon of bij een kachel laten drogen vanwege uitdrogingsgevaar en dus kans op scheuren. Na ieder gebruik dienen de zweetplekken op het tuig zo snel mogelijk met een vochtige spons verwijderd te worden. Het zweet bevat zouten en andere mineralen die ongunstig op leder inwerken en bovendien moeilijk te verwijderen zijn als ze opgedroogd zijn.

Producten 1-12 van 202

Van hoog naar laag sorteren
per pagina
© 2006-2019 ALMAR vof Industrieweg 11A 7903 AH Hoogeveen | Nederland | Tel: 0528-267353 KvK: 04053617 | Btw nr: 8057.95.935.B01 | Bank:NL45 RABO 0306 7090 74